top of page

5 podcasts over duurzaamheid: wereldverbeteraar worden tijdens je fietsrit

Vind jij podcasts ook zo’n briljante uitvinding? Grote denkers en doeners, actualiteiten en geschiedenis, dagelijkse chit chat en diepe gesprekken - in wie of wat je ook geïnteresseerd bent, d’r bestaat gegarandeerd een podcast over. Wij zetten onze favoriete podcasts over duurzaamheid op een rijtje. Zodat jij al fietsend, treinend of kokend kunt ontdekken hoe je (nog een beetje meer) wereldverbeteraar wordt.


1. De Correspondent


Logo van de Correspondent

Onze favoriet! De Correspondent maakt niet alleen maar verhalen over duurzaamheid, maar het thema passeert vaak de revu. In de podcast van De Correspondent worden de verhalen door hun schrijver aan je voorgelezen.


Het verhaal ‘Nee, je bent niet goed zoals je bent’ – over het verspillen van je carrière aan nutteloze of schadelijke banen – heeft inmiddels mythische proporties bereikt. Echt een must listen!


Te beluisteren via de luisterapp van De Correspondent en via Spotify.


2. Future shock

Future shock is de podcast van VPRO-programma Tegenlicht. Het is niet de meest gelikte podcast op aard, maar dat maakt het juist wel leuk. Je luistert naar oprechte gesprekken tussen Tegenlicht redacteuren en de denkers en doeners die onze toekomst vormgeven.


De pareltjes van de afgelopen maanden zijn: de melkboer die voor een meer biodivers platteland pleit en de geheimen van de voedselindustrie.


3. Het groene hart

Toegegeven, we hebben deze zelf nog niet geluisterd. Maar als je ‘beste podcast duurzaamheid’ googelt, dan kun je niet om deze show heen.


In Het groene hart gaan Jelle Derckx en Saskia Mulder van Growthinkers op zoek naar het duurzame hart van hun bekende en minder bekende gasten, waaronder Mirjam Minnesma van Urgenda en Sophie Hilbrand.


De laatste aflevering is op 13 augustus online gekomen, maar als we door de titels scrollen lijken ze onverminderd relevant. Ook voor ons dus.


4. Systeem op de schop


Logo van podcast Systeem op de schop

Ook deze is favoriet. De titel is al veelbelovend. En de inhoud doet deze eer aan!

In de podcast Systeem op de schop beluister je gesprekken met innovatieve ondernemers over systeemverandering. Wat doen zij om een betere wereld te creëren? De podcast gaat voorbij aan de standaard verhalen maar geeft écht nieuwe inzichten. Over duurzaamheid in brede zin: óók sociale duurzaamheid.


Als ondernemers die dagelijks met andere ondernemers aan een betere wereld werken, gaat ons hart daar sneller van kloppen! Maar ook voor niet-ondernemers is deze podcast zeker ‘n interessante.


5. Klimaattherapie

Speel jij ook vaak met de vraag: wat kan ík doen om de wereld beter te maken? Nou, GTST-actrice Cecilia Adorée in ieder geval wel. In haar podcast Klimaattherapie gaat ze op zoek naar wat zij kan doen om de wereld leefbaar te houden, hoe je een (goed) mens bent in tijden van klimaatcrisis en hoe je hoop houdt.


Hiermee kun je je podcasthonger wel weer eventjes voeden. Ben jij nog meer kijker dan luisteraar? Bekijk deze documentaire tips! Toch liever met een goed (e)boek de trein in of bank op? Boekentips hebben we natuurlijk ook!


Welke podcast over duurzaamheid is jouw favoriet?Comments


bottom of page