Als je het milieu- en klimaatnieuws een beetje volgt, is het makkelijk om totaal wanhopig te worden. Afgelopen week nog schreef The Guardian dat we op het randje staan van vijf zogenaamde ‘tipping points’: kantelpunten die onze aarde onomkeerbaar uit balans kunnen brengen. Je hoeft dus geen extreme pessimist te zijn om somber te worden van de huidige staat der aarde. Gelukkig bestaat er naast een berg ellende en verdoemenis ook een berg vooruitgang en hoop.
Zin om jezelf hierin onder te dompelen? Bekijk dan deze vijf documentaires.
We the power
Dat Patagonia één van de meest vooruitstrevende kledingproducenten is, werd vorige week weer eens goed duidelijk toen oprichter Chouinard zijn bedrijf aan het gevecht tegen klimaatverandering doneerde. Maar wist je dat Patagonia ook documentaires maakt?
De korte docu We the power laat zien hoe gemeenschappen, zoals dorpen, families en vrienden, energieproductie terug in eigen handen nemen. Weg van grote energiemaatschappijen. De film toont hoe zij wettelijke barrières doorbreken om zo de weg voor een energierevolutie vrij te maken.
Waar bekijk ik dit? Via de website van Patagonia
Hoeveel kost dit? Niks, nada, rien.
Animal
Animal is de nieuwste documentaire van filmmaker Cyril Dion. Twee tieneractivisten spreken met wetenschappers en activisten wereldwijd en creëren zo een nieuwe kijk op onze plek op aarde. Als medebewoners, als dieren. Niet als heersers.
Waar bekijk ik dit? Vanaf volgende maand (oktober 2022) via Cinéart
Hoeveel kost dit? Dat is nog niet bekend.
Tomorrow
Sorry, we hebben je lekker gemaakt met een nieuwe Cyril Dion-film die nog niet eens uit is. Ook even een oude dan maar: Tomorrow (of Demain) vertelt het verhaal van Dion en filmmaker Mélanie Laurent die op zoek gaan naar mensen die het anders doen. Een nieuwe visie voor de wereld creëren door het gewoon te doen. Op kleine schaal, maar als inspiratie voor de hele maatschappij.
Waar bekijk ik dit? Op Cinetree
Voor hoeveel? Slechts €2,99
Kiss the Ground
Er zit meer CO2 opgeslagen in de grond direct onder onze voeten, dan in de lucht en in alle planten en dieren bij elkaar. Maar door intensieve landbouw kan onze grond steeds minder CO2 opslaan. Kiss the Ground laat zien hoe we met ‘bio sequestration’ deze functie kunnen herstellen. Eén van de belangrijkste lessen van deze film: “Poop has to stay in the loop”. Én het laat zien wat je zelf al met een paar vierkante meter achtertuin kunt doen.
Waar bekijk ik dit? Op Netflix
Hoeveel kost het? Gratis als je stiekem de logingegevens van een vriend gebruikt, like we all do
2040
Filmmaker Damon Gameau laat zijn dochter zien hoe we – met oplossingen die nu al direct beschikbaar zijn – een beter toekomst kunnen maken. Zodat het jaar 2040 mooier is dan vandaag. Gameau laat de mensen zien die bomen planten, lokale groene energie maken, steden autovrij maken en nog veel meer!
Na het bekijken van de film kun je je eigen plan voor 2040 maken.
Waar bekijk ik dit? Op de website van 2040
Voor hoeveel? Vijf eurootjes
Veel kijk- en hoopvol-word-plezier!
Comments