top of page
Foto van schrijverFloor

Je duurzaamheidskennis bijspijkeren? Deze 5 boeken helpen je op weg

Op zoek naar een goed relatiegeschenk, een opfrisbeurt voor je bedrijfsbibliotheek of simpelweg behoefte aan een nieuwe invulling van je zondagochtend? Eerder deelde Floor al haar favoriete boeken over (duurzaam en ethisch) ondernemen. Vandaag delen we een aantal van onze favoriete boeken over klimaatverandering, de betekeniseconomie en inclusiviteit.


De Klimaatalmanak – Seth Godin en meer

Aan De Klimaatalmanak werkten honderden schrijvers, denkers, onderzoekers en illustratoren van over de hele wereld samen. In deze bundel van verhalen, artikelen, cartoons, infographics, grafieken en tabellen vertellen zij op een intuïtieve en begrijpelijke manier over klimaatverandering. En het effect daarvan op voeding, landbouw, biodiversiteit, het weer, onze gezondheid en de economie.


De makers stellen ons de vraag der vragen: blijven we praten of komen we in actie? Want het is nog niet te laat.


Er is leven na de groei – Paul Schenderling

Hoe mooi ‘groene groei’ ook klinkt; groei gaat per definitie gepaard met meer consumeren en dat vergroot de druk op onze planeet. Dit boek pleit dan ook voor minder economische groei, en meer andere soorten groei: persoonlijke groei, sociale groei, groei van creativiteit, burgerparticipatie, biodiversiteit. Met als doel? Meer geluk en tevredenheid.


Paul Schenderling schetst een concreet en realistisch beeld van een mogelijk toekomst voor Nederland. Eén waarbij we binnen de draagkracht van de aarde leven, terwijl onze welvaart intact blijft en ons welzijn groeit.


Hij doet dit aan de hand van verhalen met concrete voorstellen voor de inrichting van de economie, sociale zekerheid, landbouw, zorg en mobiliteit. Én hij legt uit wat je hier in de praktijk zelf aan hebt.


Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw

Tim van Hattum schreef een reisgids. Eentje met zeven verschillende routes. Niet richting tropische bestemmingen of avontuurlijke hooggebergten, maar richting een hoopvolle toekomst voor onze planeet. Volgens Van Hattum zijn de meeste oplossingen om klimaatverandering aan te pakken al beschikbaar. Deze gids inspireert je om deze oplossingen op te pakken en mee te bouwen aan een hoopvolle toekomst. Dat Tim van Hattum een invloedrijke denker is, daar waren we voordat zijn boek uitkwam al van overtuigd. We interviewden Van Hattum in 2022 over langetermijndenken als belangrijke voorwaarde voor een leefbare wereld (en over zijn visie van Nederland in 2120).


The Value of a Whale – Adrienne Buller

Activistisch wetenschapper Kees Klomp schreef eerder deze maand over The Value of a Whale: “Essentieel leeswerk voor iedereen die met Betekeniseconomie in de weer is en/of wil begrijpen waarom de polycrisis ondanks allerlei ‘beleid’ alleen maar erger en erger wordt!”


Adrienne Buller laat zien hoe sterk onze wereld doordrongen is van marktfundamentalisme. Ze legt de ingewikkelde verbanden tussen financiële macht, economische onrechtvaardigheid en ecologische crisis bloot. En concludeert dat de ‘oplossingen’ die nu worden voorgesteld helemaal geen oplossingen zijn. Het boek roept de lezer op te onderzoeken wat we in deze veranderende wereld nou écht belangrijk vinden. Volgens Buller zou dat in ieder geval niet ‘winst’ moeten zijn.


De inclusiemarathon – Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou

Dit boek werd uitgeroepen tot Managementboek van het jaar 2022. Dat diversiteit en inclusie belangrijk zijn, daar zijn gelukkig steeds meer organisaties van overtuigd. Maar hoe je deze overtuiging omzet in concrete actie, daar stokt het nog vaak.


Bouchallikht en Papaikonomou werken dit stap voor stap uit, aan de hand van thema’s als bedrijfscultuur, de rol van diversiteitsprofessionals en de rol van managers. En geven praktische voorbeelden van hoe diversiteit en inclusie op de werkvloer tot leven komen.


Bijvoorbeeld als het gaat om humor: “Met misplaatste humor en zogenaamd grappig bedoelde opmerkingen zitten we al snel op het vlak van uitsluiting, pesten en discriminatie. Dit is waarom diversiteit op de werkvloer ook over maatschappelijke machtsverhoudingen gaat. Misplaatste humor legt dat bloot, omdat humor insluit, maar ook uitsluit.”


Hopelijk kom je hiermee de grijze, grauwe, gure dagen door. Én heb je voldoende leesvoer om zelfs de eerste zonnige uren op een kleedje in het park door te komen. Laat het ons weten welke titels volgens jou niet mogen ontbreken!


Beeld: Hitoshi Suzuki

Comments


bottom of page