top of page
  • Foto van schrijverFloor

Verantwoord voor de buis: M'n favoriete docu's en series over mens en milieu

Je tijd voor de buis goed besteden? Met deze documentaires en series uit binnen- én buitenland kun je verantwoord blijven kijken. Sommige schijnen licht op belangrijke problemen van nu, anderen laten zien in wat voor mooie (en soms vreemde) wereld we leven. Enjoy!


Terra

Deze documentaire staat hoog bovenaan m'n lijstje. Terra laat perfect zien hoe de mensheid de wereld langzaam is gaan domineren en confronteert je met hoe raar dat soms eigenlijk is. Ik vond het een ware eye-opener en ben daardoor zelf anders naar de wereld gaan kijken. De documentaire heeft te gekke (4K) beelden en wordt verteld door de magische stem van Vanessa Paradis. Absolute aanrader!


Te bekijken via NetflixTomorrow

In een wereld waarin we vaak overspoeld worden met negatief nieuws, is het verfrissend om een documentaire te kijken die laat zien wat er allemaal goed gaat. Van ‘urban farming’ en lokale valuta tot gemeenschappen die zichzelf volledig kunnen voorzien, Tomorrow laat zien aan welke oplossingen mensen werken om klimaatverandering tegen te gaan. Heb je behoefte aan een goede dosis optimisme? Zet dan deze documentaire op!


Te bekijken via Cinetree (nu gratis!)


Bodem in zicht

Hoe vaak denk jij na over hoe een spijker wordt gemaakt? En welke processen daar allemaal aan vooraf gaan? Ik niet, voordat ik een aflevering van de Nederlandse serie Bodem in zicht zag. Deze serie gaat op zoek naar de herkomst van onze belangrijkste grondstoffen, zoals ijzer, goud en lithium. Reis af naar de bron en zie welke gevolgen de productie ervan heeft op mens en milieu.


Te bekijken via NPO StartBefore the Flood

In deze documentaire duikt Leonardo di Caprio samen met een aantal wetenschappers en wereldleiders in de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. Hij reist de wereld af om de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen te zien en schijnt licht op politieke uitdagingen rondom dit onderwerp. Het is interessant (en een beetje confronterend) om te zien welke drempels hij tegenkomt in zijn zoektocht naar hoop.


Te bekijken via Morgen.be


River Blue

Deze documentaire brengt de gevolgen van de kledingindustrie op rivieren ver van ons vandaan in beeld. Zeer giftige stoffen, die met opzet in rivieren worden gedumpt, beïnvloeden de levens van duizenden mensen. Deze kleding moet óns mooier maken, maar maakt hun wereld een stuk lelijker. Dat is het niet waard toch? Ik hoop dat ook jij, na het kijken van deze film, beter gaat nadenken over wat voor soort kleding je koopt.  

Te huur via iTunes of AmazonOur Planet

Soms vergeten we in wat voor prachtige wereld we leven. Gelukkig hebben we Our Planet! Deze serie mini-documentaires brengt de rijkheid én kwetsbaarheid van verschillende ecosystemen op aarde in beeld. Van diepe wateren tot indrukwekkende bossen, als je binnen wilt genieten van een stukje natuur en de rustgevende stem van David Attenborough, dan is dit een aanrader. Vergeet ook zeker niet de Behind the scenes te kijken om te zien wat de makers voor de unieke beelden over moeten hebben. 


Te bekijken via NetflixComments


bottom of page