top of page
  • Foto van schrijverFloor

Over de duurzame drempel met Regreener: Een groenere wereld door CO2-compensatie

In deze artikelreeks zetten we de helden van de betekeniseconomie in de schijnwerpers: oprichters van bedrijven waarin het maken van positieve impact op mens en milieu voorop staat. Wat zijn hun drijfveren? En welke uitdagingen moeten ze trotseren? Vandaag maken we kennis met Job van Hooijdonk: een jurist met een groen randje én mede-oprichter van Regreener. Bij Regreener kun je je abonneren op CO2-compensatie en op een laagdrempelige manier bijdragen aan een beter milieu.


Kun je iets vertellen over jezelf?

“Ik ben Job van Hooijdonk en ik ben 29 jaar. Ik heb ondernemingsrecht gestudeerd in Leiden. Gedurende mijn tijd bij een Brits advocatenkantoor besefte ik me dat ik dat niet voor de rest van mijn leven wilde gaan doen. Ik wilde graag méér van betekenis zijn voor de wereld; het cliché millennial verhaal dus. 2020 was het jaar waarin ik serieus ging nadenken over het opstarten van een bedrijf.”


“Om me heen zag ik dat mensen en bedrijven graag positief willen bijdragen aan klimaatverandering, maar niet weten hoe ze dat kunnen doen. Als je gaat vliegen, kun je bijvoorbeeld je CO2 compenseren, maar hoe weet je zeker dat je geld goed terecht komt? Ik wilde ervoor zorgen dat mensen op een laagdrempelige en inzichtelijke wijze kunnen bijdragen aan een beter milieu. Dat was het startpunt van Regreener.”


Je bent overgestapt van rechten naar milieu en biodiversiteit. Interessant contrast!

“Klopt! Best een groot contrast. Toen het onderwerp klimaatverandering me eenmaal vastgreep, ben ik er veel over te lezen. Ik ben er nu al anderhalf jaar bijna elke dag mee bezig; in het bijzonder met de groene impact die we met Regreener realiseren. Maar ik ben nog geen expert hoor, daar hebben we gelukkig onze mensen voor. Ik ben meer een klimaatbewuste jurist met een plan, die continu wil blijven leren.”

Job (links) en Bernard (rechts), oprichters van Regreener.


Hoe zagen de begindagen van Regreener eruit?

“Ik ben gaan eten met Bernard de Wit, een studievriend uit Leiden en een heel ondernemend type. Als er íemand in mijn omgeving open staat voor nieuwe ideeën, is hij het dacht ik. Binnen 10 minuten zaten we al op een A4’tje aantekeningen te maken. In eerste instantie was mijn plan om zelf boomplant-projecten op te zetten, maar naarmate de tijd vorderde kwamen we er steeds meer achter dat er grote organisaties zijn die dat veel beter en efficiënter kunnen doen dan wij. Uiteindelijk is ons doel om de wereld groener maken, zo efficiënt mogelijk. Het haakje waar we het uiteindelijk aan op hebben gehangen is CO2-compensatie.”

Wat willen jullie met Regreener bereiken?

“Ten eerste willen we natuurlijk écht impact maken op het milieu. Omdat wij veel bedrijven bij elkaar brengen, kunnen we dat geld gebruiken om samen met onze partners in één keer grote ecologische projecten uit te rollen. Straks willen we kunnen laten zien: dit is hoe een stuk grond eruit zag voor en nadat Regreener ermee aan de slag ging. Door het aanbieden van laagdrempelige oplossingen, willen we er daarnaast voor zorgen dat ieder bedrijf bijdraagt aan een beter milieu. Er zijn veel bedrijven die de resources niet hebben om zelf projecten uit te rollen; met Regreener kan dat wel.”


Er wordt nog wel eens getwijfeld aan de geloofwaardigheid van boomplantprojecten. Hoe zorgen jullie zeker dat jullie in de juiste initiatieven investeren?

We doen veel onderzoek naar de projecten die we steunen. Zo hebben we een adviesraad, de Climate Science Advisory Board met klimaatexperts, die wij betrekken bij het proces. Bij ieder project kijken we altijd naar drie dingen: CO2-afvangst, biodiversiteit en de voordelen voor lokale gemeenschappen. Bernard en ik hebben op basis hiervan een portfolio samengesteld van projecten die we willen steunen. Op den duur willen we ook eigen projecten opzetten, maar nu kunnen we veel meer impact realiseren door aan te sluiten bij bestaande initiatieven.”



Wat is de grootste uitdaging van Regreener tot nu toe geweest?

“Voor veel bedrijven is CO2-compensatie niet een acute behoefte. Er moet maar één klein dingetje tussendoor komen en het wordt weer uitgesteld. Het staat bij veel ondernemers niet bovenaan het lijstje en dat merken wij natuurlijk. Daarom is het juist essentieel dat wij met Regreener de drempel zo laag mogelijk houden, zodat mensen bereid zijn dat ene stapje te zetten.”


Wat zie jij momenteel misgaan in het bedrijfsleven?

“Veel bedrijven die ik spreek hebben voor alles budget of potjes geld. Denk aan bijscholing, de lunch, of de inrichting van het kantoor. Aan bijna alles is gedacht. Want een paar euro per maand voor een groene bijdrage, dat zijn ze vergeten. Ik spreek soms bedrijven die per jaar miljoenen omzetten en tegen mij zeggen: ‘Wij hebben geen budget voor duurzaamheid’. Nee, je hebt nog geen budget toegekend, maar je hébt het wel.”


“Ik denk dat we langzamerhand toe bewegen naar een situatie waarin we geen keuze hebben. Naarmate meer bedrijven met CO2 aan de slag gaan, worden anderen geneigd dit ook te doen. Daarnaast merk je dat regelgeving snel verandert. Bedrijven moeten op een gegeven moment nu eenmaal hun CO2 gaan meten, reduceren en compenseren. Dat zal ook absoluut deel zijn van de oplossing.”


Zijn er bedrijven waar je tegenop kijkt?

“De zoekmachine Ecosia vind ik geniaal. Voor iedere zoekopdracht plant Ecosia bomen. Zo hadden zij tegen december 2021 meer dan 140 miljoen bomen geplant, dat is een reusachtige impact. Ik vind hun mindset gaaf: het gaat hun niet per se om een snellere of betere versie van Google te worden, maar simpelweg om zoveel mogelijk bomen te planten.”

Ten slotte: Welk advies heb je voor ondernemers die meer impact willen maken met hun bedrijf?

“Begin! Begin gewoon nú met impact maken. Klimaatverandering wacht niet op je en ook niet op je volgende jaarcijfers. Zorg ervoor dat je iets gaat bijdragen. Daarvoor hoef je niet in één keer je hele bedrijfsproces om te gooien; dat kan ook stap voor stap. Zo gaan CO2-compensatie en -reductie echt hand-in-hand. Terwijl je CO2 compenseert, kun je ook vast kleine reductie-maatregelen doorvoeren, zoals energiebesparende maatregelen op kantoor of duurzamer transport. Ik denk dat veel bedrijven gewoon de drempel over moeten. Dus begin en je ziet snel genoeg wat het oplevert.”


Job blijven volgen? Dat kan via LinkedIn. Meer weten over Regreener? Ga naar www.regreener.eu.


bottom of page