Geef je boekenkast of e-reader een upgrade met deze vijf boeken, uitgekozen door Pieter en Floor. Deze tips geven je een nieuwe kijk op duurzaam leven, klimaatdialogen, verbeeldingskracht en de betekeniseconomie. En het blijft niet bij lezen de boeken dagen je uit om na te denken en actie te ondernemen zodat je de wereld om je heen positief kunt veranderen.
Als gezond verstand koning was - Dennis Storm
De boeken van Dennis Storm zijn all time favorites van Pieter! Na het succesvolle boek ‘Weg ermee’ kreeg Dennis vragen als: Hoe leef ik met minder? Hoe kan ik de sociale druk van mij af laten glijden als ik de enige vegetariër ben? Hoe kan ik groen zijn als ik iedere dag drie uur file moet rijden voor mijn werk? Zijn antwoord: door gezond verstand te gebruiken.
We worden overspoeld met cijfers, onderzoeken en statistieken over de ecologische uitdagingen van deze tijd. Dennis maakt in ‘Als gezond verstand koning was’ van al die cijfers een duidelijk verhaal dat makkelijk doorverteld kan worden. Een verhaal over boeven en helden waarin hij duidelijk maakt dat het tijd is om een kant te kiezen. Aan welke kant wil jij staan als het tijdperk van de groene revolutie de geschiedenisboeken in gaat?
Hoop voor de aarde - Katharine Hayhoe
Tip van Floor! Omdat dit boek geen standaard verhaal is over klimaatverandering, maar praktische tips en oplossingen geeft om met anderen over klimaatverandering in gesprek te gaan. En dat is in tijden van polarisatie een heel fijne insteek wat haar betreft.
Er wordt vaak gesproken over klimaatactivisten vs. klimaatontkenners, maar Katherine legt bijvoorbeeld uit dat daar nog veel groepen tussenin zitten, die wellicht open staan voor verandering, maar hun eigen uitdagingen en zorgen hebben. Door daar bewust van te zijn en met hen common ground te vinden, kun je op constructieve wijze over dit lastige onderwerp in gesprek.
De Betekeniseconomie - Aaron Hurst
We zitten middenin een economische revolutie, waarin we langzaam van de kenniseconomie naar de betekeniseconomie bewegen. Aaron Hurst laat in dit boek zien dat het tijdperk van betekenis, of zingeving, is aangebroken. En pleit voor burgers én bedrijven die op zoek gaan naar die betekenis. Floor tipt 'm als must-read!
Hoe kan iedere baan betekenis krijgen? Waarom is een betekenisvol bedrijf bouwen zo waardevol? Maar ook: wat hebben de elektrische auto, het homohuwelijk en vrijwillige dienstverlening met elkaar gemeen? In 'De Betekeniseconomie' komen deze en andere vragen voorbij met vele voorbeelden, persoonlijke anekdotes en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
From what is to what if - Rob Hopkins
Waarom Pieter het boek 'From What is to What if' aanraadt? Omdat het de kracht van verbeeldingskracht laat zien. We hebben ‘groot’ denken afgeleerd, terwijl de huidige tijd schreeuwt om een verhaal en oplossingen om ons aan vast te houden. Ieder mens wordt geboren met het talent van verbeeldingskracht, maar we verleren dit omdat het systeem de waarde hiervan niet meer erkent. Het boek roept dus op om de verbeeldingskracht weer centraal te stellen en om dit opnieuw te gaan gebruiken. De schrijver doet dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk die verbeeldingskracht vereisen.
Pioniers van de nieuwe welvaart - Kees Klomp & Nadine Maarhuis
Floor heeft nog een laatste leestip voor je: 'Pioniers van de nieuwe welvaart'. Een boek dat praktijkvoorbeelden uit de betekeniseconomie laat zien, met verhalen van Tony's Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager.
Naast sociale en ecologische waarde creëren, komen betekenisvolle bedrijven ook voor uitdagingen te staan. Welke dilemma’s ervaren zij bij het bouwen van hun missiegedreven bedrijf? En hoe tackelen ze die? Dit boek neemt je mee in de pieken, dalen en lessen van impactondernemers. Parallel daaraan beschrijven Kees Klomp en Nadine Maarhuis de eigenschappen van een betekenisvol bedrijf. Een boek voor alle bedrijven die de omslag naar maatschappelijke impact willen maken.
Comments