top of page
  • Foto van schrijverFloor

Eindejaarsgeschenken, maar dan duurzaam: 6 tips

‘Tis the season of giving! Kerstpakketten, relatiegeschenken, sinterklaaskado’s: als er één maand is waarin je als werkgever laat zien dat je om je werknemers en relaties geeft, dan is het december wel. Geef je nou tegelijkertijd óók om Moeder Aarde, dan schenk je duurzaam.


Hoe je dat doet? Het is eigenlijk heel simpel en leuk. Laat ons je inspireren.


1. Geef niks tastbaars

Het meest duurzame wat je kunt doen, is niks geven. Maar dat is niet heel gezellig of attent. Wat wél heel attent en toch duurzaam is: een individuele boodschap waarin je je waardering uitspreekt. Bijvoorbeeld een kaartje, uitgebreide email of videoboodschap.


Dat is ook nog eens zo veel persoonlijker dan een generiek cadeau dat je aan iedereen schenkt.


Andere niet-tastbare cadeaus zijn kaartjes voor een film, theatervoorstelling of concert; een kaartje voor een (buiten)activiteit zoals suppen of kanoën; een workshop pottenbakken, klimmen of boulderen. Een massage of museumjaarkaart worden ook vaak gewaardeerd!


2. Doneer namens je werknemers en relaties

Vier foto's hetzelfde gebied, dat in jaar één een woestijn is en in jaar vier een beginnend bos
Draag bij aan vergroening namens je werknemers en relaties. Foto: Just Diggit

Schenk het bedrag dat je normaal gesproken aan cadeaus zou uitgeven aan een goed doel. Hoe prachtig is het als je als werknemer of relatie het bericht krijgt dat er namens jou elders op de wereld een stuk natuur wordt beschermd, verwoestijning wordt tegengegaan, kinderen zijn gevaccineerd of schoolboeken zijn gekocht.
3. Laat werknemers zelf hun cadeau kiezen

Hoe zonde: je koopt een cadeau dat bij (een deel van) je werknemers niet in de smaak valt. In december 2023 ligt het nog steeds ongebruikt in de kast (of in de prullenbak).


Laat daarom de ontvangers zelf hun cadeau kiezen door hen een passende cadeaubon te geven. Je kunt er ook voor kiezen om een selectie van bijvoorbeeld tien verschillende cadeaus aan je werknemers en relaties voor te leggen, waaruit ze zelf uit kunnen kiezen.


4. Geef een boom cadeau

Floor: “Ik heb Lot vorig jaar een adoptieboom cadeau gedaan. Daarmee steun je een lokale boer en zijn/haar business én ontvang je een half jaar later olijfolie van die gaard. Hoe tof?! We zijn van plan voor onze klanten ook een olijfboom te adopteren.”


Dit is een initiatief van CrowdFarming. Je kunt bijvoorbeeld ook een mangroveboom aan de andere kant van de wereld cadeau doen of een wijnrank.


Ben je klant, vergeet dan snel weer dat je dit hebt gelezen, anders is de verrassing weg.


5. Koop een gezamenlijk duurzaam cadeau

In plaats van iedere werknemer één cadeau te geven, kun je het geldbedrag ook op één hoop gooien en een mooi duurzaam cadeau voor jullie bedrijfslocatie kopen. Laat je werknemers stemmen over het cadeau. Denk aan bijenkasten (die jaarlijks ook nog eens honing opleveren), een zonnepaneel, warme bedrijfskleren zodat de thermostaat een graadje lager kan, bomen voor op jullie terrein, laadpalen, noem maar op!


6. Let op duurzaamheidscriteria

Wil je toch écht een tastbaar, individueel cadeau geven? Let dan op de volgende criteria: is het gemaakt van gerecyclede of duurzame materialen, is het circulair of recyclebaar, is het van hoge kwaliteit waardoor het lang meegaat? Twijfel je, kijk dan eens naar de Groene Kadowijzer van Milieu Centraal.


Veel geefplezier!
Comments


bottom of page