top of page
  • Foto van schrijverFloor

Een frisse blik op pepermunt: Zo maakt Max's Mints het snoepschap duurzamer

In deze artikelreeks zet ik de helden van de betekeniseconomie in de schijnwerpers: oprichters van bedrijven waarin impact op mens en milieu écht voorop staat. Waar komen hun drijfveren vandaan? Welke uitdagingen moeten ze trotseren? Floor van der Steen trapt af. Ze is mede-oprichtster van Max’s Organic Mints: het eerste duurzame pepermuntje in het Nederlandse snoepschap.


Floor, met een doosje van haar Max's Mints


Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben Floor, 32 jaar oud en ben altijd al in de ban geweest van goede en eerlijke voeding. Nadat ik een tijdje in Italië had gewoond en geïnspireerd was geraakt door de mooie Italiaanse kijk op voeding, wilde ik graag m’n eigen bedrijf starten. Maar waarin? Ik had toen nog geen idee. Daarom zocht ik contact met verschillende ondernemers die me meer konden leren over gezonde voeding en kwam ik uiteindelijk op de marketingafdeling van Marqt te werken. Na een super leerzame periode bij Marqt werkte ik nog voor Stichting Questionmark, een organisatie die mensen helpt betere keuzes te maken in de supermarkt, en hield ik me bezig met een pindakaas-startup.


En toen kwam het idee om Max’s Mints op te richten?

Mijn vader zei op een dag: moeten wij niet iets samen gaan doen? Hij heeft veel ervaring in snoepgoed en ik heb een sterke focus op duurzaamheid. Die twee combineren leek ons wel wat. We zijn toen letterlijk voor het snoepschap in de supermarkt gaan staan en op zoek gegaan naar kansen om producten beter te maken. Chocolade wordt door merken zoals Tony’s Chocolonely en Lovechock al onder handen genomen. En Koeckebackers levert al een goede bijdrage aan het koekschap. Maar het mintschap? Daar zagen we nog weinig gebeuren. We leenden de naam van mijn broer en het idee voor Max’s Organic Mints was geboren!


Hoe zagen jullie begindagen eruit?

Mijn vader en ik zijn beide geen duurzaamheidsgoeroe’s. Dus de eerste vraag die we onszelf stelden was: wat betekent duurzaamheid in het mintschap voor ons? We zijn gaan onderzoeken wat we beter kunnen doen en hoe we impact kunnen maken. Van het zoeken van een producent die biologische mintjes kan maken tot het creëren van duurzaam verpakkingsmateriaal, het eerste jaar stond voornamelijk in het teken van productontwikkeling. We moesten het wiel dan ook volledig opnieuw uitvinden. Als je een duurzaam product maakt, en niemand is je voor geweest, dan begin je met niets. Dat kost veel energie en vraagt om een lange adem. Nu, na 3 jaar, hebben we een goede basis en bouwen we ons bedrijf langzaam maar zeker uit, met als doel om de wereld een beetje beter achter te laten.


De 6 opvallende smalen van Max's Mints


Op welke manieren maken jullie impact?

De impact van onze pepermuntjes zit verborgen in drie pijlers: product, verpakking en productieproces. Voor wat betreft het product gebruiken we geen gelatine en werken we uitsluitend met biologisch suiker. Daarnaast zijn alle smaakmakers 100% natuurlijk. Als verpakkingsmateriaal hebben we gekozen voor blikjes. Blik is namelijk oneindig te recyclen zonder verlies van kwaliteit en wordt gemakkelijk uit de afvalberg gevist. Binnenkort starten we met het compenseren van de CO2-uitstoot van ons productieproces en we laten de pepermuntjes in een sociale werkplaats verpakken. Zo bieden we mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid tot een leuke baan. En in de supermarkt? Daar willen we natuurlijk impact maken door mensen te stimuleren om een betere keuze te maken.


Hoe doe je dat dan, het gedrag van de consument in de supermarkt beïnvloeden?

Ja, dat is soms wel moeilijk. Het feit dat een product duurzaam is, is niet voor iedereen een reden om het product in je mandje te leggen. Daarom moeten we ook met rationele argumenten het verschil kunnen maken. Door met lekkere smaken te komen, de juiste prijs te vragen en ervoor te zorgen dat de verpakking er leuk en aantrekkelijk uitziet, creëren we ook andere redenen om onze mintjes te kopen. We zetten ‘organic’ niet prominent op de verpakking, maar werken aan communicatiemiddelen waarmee we ons verhaal kunnen vertellen, ook nádat mensen onze mintjes hebben gekocht. Zo bereiken we niet alleen mensen voor wie duurzaamheid al belangrijk is, maar inspireren we ook mensen die er nog niet zoveel vanaf weten.


Wat is de grootste uitdaging die je tot nu toe tegenkwam?

De waan van de dag! Ik kan mezelf dagen bezig houden met allerlei operationele zaken. Dat is een risico, omdat het de focus op het maken van impact in de weg kan zitten. Het is dus belangrijk om tijd te reserveren om áán je bedrijf te werken. Waar willen we heen met dit bedrijf? Hoe bouwen we een goed product? En hoe kunnen we meer consumenten bereiken met onze duurzame missie? Ruimte om dat soort vragen te stellen én te beantwoorden proberen we voldoende in te bouwen.


Wat zijn de voor- en nadelen van het runnen van een betekenisvol bedrijf?

Een groot voordeel van het bouwen van een betekenisvol bedrijf voor mij is dat ik hier volledig achter kan staan. Ik ben degene die erin gelooft en tegelijkertijd degene die het moet verkopen. Omdat ik zoveel heb gegeven voor dit bedrijf, kan ik goed vertellen waarom ons product belangrijk is. Daarnaast geeft het gewoon ongelofelijk veel voldoening om hieraan te werken. Ik weet dat ik met de juiste dingen bezig ben en dat voelt fijn.


Maar nadelen zijn er ook. Zo dacht ik eerder dat het een no-brainer was voor inkopers om een product dat goed smaakt, er aantrekkelijk uitziet én duurzaam is een plek te geven in de schappen. Maar schapruimte krijgen is geen gegeven, ook niet voor een duurzaam bedrijf als dat van ons. Omdat inkopers vaak nog niet weten wat de negatieve impact is van sommige producten, moet ik andere argumenten gebruiken. Dan leg ik bijvoorbeeld uit dat biologische producten een groeimarkt zijn. En dat het uitbreiden van je duurzame assortiment goed is voor je reputatie en imago.


Mints met een missie


Hoe houden jullie balans tussen het nastreven van je missie en het verdienen van geld?

Bij Max’s Mints geven we op dit moment meer uit dan er binnenkomt. Omdat we ervoor hebben gekozen om een duurzaam product te maken, moeten we meer kosten maken. Onze inkoopprijzen zijn hoger, maar tegelijkertijd willen we niet dat de prijs van onze mintjes teveel afwijkt van die van concurrenten. We kiezen voor een kleinere winstmarge en hebben daarom meer tijd nodig om ons bedrijf financieel gezond te maken. En dat is toch wel belangrijk, want anders hou je het niet vol en wint er uiteindelijk dus niemand.


Als we straks echt omzet gaan maken, dan zullen we onszelf nieuwe vragen moeten stellen. Want wat willen we met die omzet doen? Willen we een stichting opzetten? Of andere productcategorieën verkennen? Ik kijk uit naar het moment waarop we daarover na mogen denken!


Hoe ziet Max’s Mints er over 5 jaar uit denk je?

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat een duurzaam pepermuntje de norm is. We willen in ieder mintschap liggen en mensen de mogelijkheid bieden een duurzamere keuze te maken. Niet alleen als het gaat om pepermunt, maar ook andere voedingsmiddelen. Wie weet hebben we dan onze horizon verbreed en kijken we naar andere productcategorieën om te verbeteren!


Ten slotte, welk advies zou je willen geven aan ondernemers die meer impact willen maken met hun bedrijf?

Start met het opstellen van impactdoelstellingen! Als je een heldere visie en missie hebt staan, vertaal deze dan niet alleen naar economische doelstellingen, maar formuleer ook doelstellingen rondom mens en milieu. Daar kunnen de Sustainable Development Goals (SDGs) je misschien nog bij helpen. Je wilt met je bedrijf een verschil maken, maar waar ga je dat verschil dan maken? Aan welke SDGs kun jij je committeren? Door hierover na te denken en dingen concreet te maken, kun je je missie voorop zetten en écht beginnen met het maken van impact!


Floor in de gaten houden? Je kunt haar en haar bedrijf volgen via Instagram, Facebook en LinkedIn.

Comentarios


bottom of page